Το βασικό συστατικό για την παραγωγή της τεκίλας είναι ένα είδος «Αθάνατου», το Agave tequilana. Μάλιστα στο Μεξικό αποτελεί εθνικό προϊόν. Η υψηλή παραγωγή σακχάρου (φρουκτόζη) στον πυρήνα του φυτού είναι το κύριο χαρακτηριστικό που το καθιστά κατάλληλο για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Η τεκίλα παράγεται με την αφαίρεση της καρδιάς του φυτού στο δωδέκατο έτος της. Το απόσταγμα είναι ένα διαυγές οινοπνευματώδες υγρό με ελαφρύ άρωμα που ονομάζεται μεσκάλ. Μια από τις πιο γνωστές μορφές του μεσκάλ, είναι η τεκίλα
Στο Μεξικό η τεκίλα καταναλώνεται σε σφηνάκια με δυο τρόπους: γλύφοντας πρώτα το αλάτι από τη λεγόμενη «ανατομική ταμπακέρα» του χεριού (το διάστημα μεταξύ δείκτη και αντίχειρα για να μειωθεί το «κάψιμο» της αλκοόλης) κι έπειτα δαγκώνοντας μια φέτα λεμονιού (ή lime) για την ενίσχυση της επίγευσης (tequila cruda). Ο δεύτερος τρόπος είναι τα τρία σφηνάκια που τα χρώματά τους θυμίζουν τη σημαία του Μεξικό δηλαδή tequila blanco (λευκό), χυμός lime (πράσινο) και sangrita (ένα κόκκινο πικάντικο μείγμα από καυτές πιπεριές και ντοματοχυμό). Στη σκουρόχρωμη τεκίλα συνηθίζεται η προσθήκη μιας φέτας πορτοκαλιού....